Tipuri de anticonceptionale

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

                     

 Anticoncepţionalele sunt medicamente care au în compoziţie hormonii sexuali care se găsesc în organismul uman, estrogenul şi progesteronul.

Rolul administrării anticoncepţionalelor este acela de a stopa producerea ovulaţiei sau de a împiedica fixarea ovulului în uter. Prin administrarea de hormoni sub formă de pilule contraceptive, practic organismul este păcălit, considerând că deja s-a produs ovulaţia, inhibând producerea reală a  ovulaţiei. Un alt rezultat care îl are administrarea de anticoncepţionale este acela că mucusul din colul uterin îşi schimbă consistenţa, nepermitând spermatozoizilor să penetreze. Chiar dacă ovulul a fost fecundat, modificările aduse de anticoncepţionale au loc  şi la nivelul uterului, acesta devenind impropriu implantării, ovulul neputând să se mai fixeze.

În funcţie de concentraţia de hormoni pe care o deţin şi de alte elemente care intră în componenţa lor, anticoncepţionalele sunt de mai multe tipuri: monofazice, bifazice şi trifazice.

Aceste tipuri de anticoncepţionale au fiecare caracteristicile lor, acţionând în mod diferit asupra organismului şi impunând un anumit mod de administrare.

Anticoncepţionalele monofazice sunt cele ale căror concentraţii de estrogen şi progesteron sunt egale pe toată durata celor 21 de zile de administrare. Acest tip de anticoncepţionale este cel mai des prescris de către medici.

Anticoncepţionalele bifazice se administrează tot timp de 21 de zile, însă cantităţile de estrogen şi progesteron nu mai sunt egale, ci au fluctuaţii pe acestă perioadă lunară de administrare. Astfel, cantitatea de progesteron este mai crescută în pilulele care se administrează după ziua a şaptea.

Tipurile de anticoncepţionale trifazice sunt cel mai greu de administrat, deoarece necesită o atenţie deosebită pentru a se evita încurcarea celor trei subcategorii ce sunt administrate pe parcursul celor  21 de zile. În sprijinul femeilor care vor lua aceste pilule vin culorile diferite ale pastilelor şi numerotarea acestora, fapt ce va înlătura amestecarea şi greşirea dozajelor. Rolul anticoncepţionalelor trifazice este acela de a realiza un echilibru hormonal perfect pe toată durata administrării.

Administrarea oricărui tip de anticoncepţionale nu se face la întâmplare. Acest tip de medicamente poate interveni destul de agresiv asupra sănătăţii şi poate interfera cu alte probleme medicale cu care se confruntă femeia în cauză, efectele putând fi unele chiar devastatoare.

Înainte de a decide ce tip de anticoncepţionale ar trebui procurate şi administrate se impun o serie de analize medicale şi teste.

Astfel se vor efectua teste pentru a se stabili starea ficatului, se impune o hemogramă, un test de coagulare a sângelui, o testare hormonală şi un consult al întregului aparat cardio-vascular. Administrarea de anticoncepţionale poate aduce modificări la nivelul sângelui, fapt ce poate influenţa în rău întreg organismul dacă la unul din capitolele de mai sus există probleme. Dacă sângele are tendinţa de a se coagula cu uşurinţă, atunci administrarea de anticoncepţionale poate fi interzisă de către medic.

O funcţie hepatică  greoaie va fi supraîncărcată dacă se vor administra anticoncepţionale pentru prea mult timp. Analizele periodice pot stopa riscul agravării acestor aspecte legate de funcţionarea ficatului.

Pentru ca efectul anticoncepţionalelor să fie cel dorit, indiferent de tipul de anticoncepţionale prescris, administrarea acestora trebuie să se facă ţinându-se cont de a o serie de reguli care vor favoriza o stare de bine pentru organism şi vor stopa pariţia unei sarcini nedorite.

Fie că sunt monofazice, bifazice sau trifazice, acestea se vor administra conform prescripţiei medicale. Pentru ca protecţia să se realizeze, administrarea de pilule trebuie să înceapă chiar în prima zi a menstruaţiei. Astfel se asigură o protecţie imediată şi sigură şi nu mai este necesară o altă măsură pe durata prrimelor şapte zile de administrare.  Foarte important este ca administrarea pastilei să se facă zilnic şi la aceeaşi oră. Omiterea a două sau mai multe pastile deja nu mai asigură nicio protecţie.

O mare atenţie trebuie acordată perioadelor în care se traversează episoade de vomă sau scaune dese. Producerea acestor fenomene înainte ca organismul să asimileze pilula ingerată, poate elimina conţinutul acesteia, fapt ce impune administrarea unei alte pastile. Cel mai indicat ar fi să apelaţi la sfatulmedicului care a prescris pilulele, expunându-i clar etapele producerii fenomenelor respective.

Contraceptivele orale pe bază de hormoni au caracteristica de a diminua capacitatea organismului de a  asimila anumite minerale şi vitamine, precum vitaminele B6, B12, C şi acidul folic. Din acest motiv nu este indicată administrarea suplimentelor de acest fel pe perioada tratamentului cu anticoncepţionale.

Efectul anticoncepţionalelor, indiferent de tipul administrat, poate fi diminuat de anumite alimente. Astfel suprapunerea unei cure cu suc proaspăt de grapefruit sau consumarea ceaiului şi comprimatelor de sunătoare peste tratamentul cu anticoncepţionale pot reduce eficienţa acestuia. În aceeaşi măsură, există şi medicamente care pot influenţa rezultatul unui tratament cu anticoncepţionale. Efectul pilulelor contraceptive poate fi diminuat dacă se urmează un tratament cu antidepresive, antifungice sau medicaţie pentru diabet.

Tipurile de anticioncepţionale prescrise pot aduce şi alte avantaje odată cu rezolvarea problemei contracepţiei. Un astfel de tratament hormonal are şi rolul de a reduce durerile hormonale şi de a regla ciclul, reduce riscul instalării anemiei, elimină durerile de ovulaţie, diminuează acneea şi reduce frecvenţa chisturilor ovariene.

Tipurile de anticoncepţionale administrate în vederea evitării instalării unei sarcini  pot avea şi efecte adverse de care ar trebui ţinut cont atunci când se începe tratamentul. Medicul ginecolog care le prescrie trebuie să aducă la cunoştinţă pacientei şi aceste riscuri şi neplăceri.

Chiar dacă sunt administrate unei persoane perfect sănătoase, pe termen lung pot apărea probleme. Aparatul genito-urinar poate manifesta sângerări intermenstruale, modificări ale secreţiei cervicale, apariţia fibromului uterin sau infecţii vaginale.

Sânii pot avea şi ei de suferit resimţindu-se sensibilitate crescută, durere, schimbarea volumului sau secreţii.Activitatea oculară va fi afectată în cazul în care se folosesc lentile de contact.Sistemul nervos central va genera dureri de cap, migrene şi mari modificări ale stării psihice.

Aparatul gastro-intestinal ar putea manifesta greaţă şi vomă.Sistemul cardio-vascular ar putea suferi modificări, administrarea de anticoncepţionale crescând tensiunea arterială.

În urma administrării de anticoncepionale se pot sesiza schimbări de greutate, retenţia de apă sau o toleranţă scăzută la glucoză.Administrarea de anticoncepţionale prezintă şi o serie de contraindicaţii. Nu pot fi prescrise femeilor care au suferit un accident vascular, în cazul trombozei venoase, a emboliei pulmonare, infarctului miocardic, cancerului la sân sau uterin, a diabetului zaharat sau a tensiunii arteriale severe.

Contraceptivele nu pot fi recomandate femeilor peste 35 de ani, cu atât mai mult cu cât sunt fumătoare. Fumatul este intezis pe perioada urmării acestui tratament hormonal, existând riscul producerii accidentelor vasculare. De asemenea, ca o măsură relativă, nu se recomandă administrarea de anticoncepţionale femeilor care traversează frecvent episoade de depresie severă.

Odată luată decizia de a apela la un tratament cu anticoncepţionale în vederea eliminării riscului apariţiei unei sarcini nedorite, fiecare femeie trebuie să meargă la medicul ginecolog. Acesta va şti ce analize şi teste ar trebui efectuate pentru a stabili dacă persoana în cauză poate lua anticoncepţionale, ce tip şi pe ce perioadă.

Odată recomandate de către medic, contraceptivele vor fi administrate conform prescripţiilor acestuia şi se vor respecta toate indicaţiile legate de orice ar putea interfera cu anticoncepţionalele. Astfel nu vor fi efecte adverse severe, nu vor apărea complicaţii, iar scopul final al acestui tratament se va îndeplini.

Fie că se administrează anticoncepţionale monofazice, bifazice sau trifazice, efectul acestor contraceptive se va asigura doar printr-un tratament potrivit, respectat cu stricteţe şi prin urmărirea atentă a reacţiilor organismului la avalanşa hormonală cu care se confruntă. Orice modificare majoră se va semnala medicului care va lua măsurile necesare stopării producerii efectelor adverse.

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *