Cum se iau anticoncepţionalele

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Anticoncepţionalele reprezintă una dintre cele mai sigure măsuri de contracepţie. O mare parte dintre femeile din întreaga lume adoptă această metodă prin care împiedică apariţia unei sarcini nedorite.

Anticoncepţionalele sunt medicamente în a căror  compoziţie sunt hormoni artificiali, hormoni sintetizaţi şi în mod natural şi de organismul uman, estrogenul şi progesteronul. Există diferite concentraţii hormonale, anticoncepţionale ce cuprind ambele tipuri de hormoni sau contraceptive monofazice, doar cu un singur tip de hormon. Prin administrarea de anticoncepţionale se asigură eliminarea riscului de apariţie a unei sarcini, hormonii intervenind pe mai multe căi. În primul rând se inhibă producerea ovulaţiei. Pe de altă parte, anticoncepţionalele au rolul de a îngroşa mucusul cervical, fapt ce împiedică spermatozoizii în drumul lor spre un posibil ovul, iar pe un al treilea plan, contraceptivele acţioneză asupra consistenţei învelişului uterului, nepermiţând implantarea. Cu aceste date, anticoncepţionalele deţin o siguranţă de 95-98%.

Existând mai multe tipuri de anticoncepţionale, evident că administrarea acestui tip de contracepţie diferă de la o femeie la alta.

Anticoncepţionalele nu se iau la întâmplare şi nu se pot procura fără prescripţie medicală, tocmai pentru a nu apărea probleme datorate efectelor adverse pe care le pot avea şi pentru a nu creea dezechilibre în organismul femeii.

Trebuie ştiut că nu orice femeie poate lua acest tip de contraceptive. Istoricul medical al fiecăreia în parte este extrem de important atunci când se decide dacă o femeie  poate sau nu poate să folosescă antioncepţionalele pe bază de hormoni ca măsură de contracepţie.

Anticoncepţionalele nu pot fi administrate unei femei care a avut un cheag de sânge, indiferent de locul unde a fost localizat. Există o serie de afecţiuni care interzic total administrarea unui astfel de tratament. Printre acestea se pot enumera afecţiunile legate de circulaţia sangvină, afecţiunile rinichilor sau ale ficatului şi  afecţiunile cerebrale. De asemenea, dacă în istoricul medical al femeii a avut loc un preinfarct sau un infarct, atunci cea în cauză nu va putea folosi anticoncepţionalele pe bază de hormoni.

Cele care au suferit un accident vascular sau au diverse afecţiuni intestinale, vor încerca să găsească o altă cale de contracepţie, deoarece anticoncepţionalele le sunt total interzise. Alte afecţiuni care nu permit administrarea de anticoncepţionale sunt astmul, angina pectorală sau epilepsia.

O altă perioadă în care este interzisă administrarea de anticoncepţionale este cea în care se produce alăptarea. Hormonii ingeraţi vor trece în lapte, iar pentru micuţ acest lucru ar putea avea urmări grave.

În cazul femeilor care nu se află în niciuna din situaţiile anterioare, medicul va solicita efectuarea anumitor testări şi analize, care vor avea rolul de a asigura faptul că anticoncepţionalele pot fi administrate. Acest pachet de analize include hemograma completă, teste de coagulare a sângelui, lipidograma, acidul uric, creatinina, testări hormonale, verificarea sistemului cardiovascular.

Odată ce rezultatele acestor testări asigură medicul că pacienta poate folosi anticoncepţionale pe bază de hormoni, se va stabili exact tipul de contraceptive potrivit organismului acesteia şi modul de administrare.

Medicul va indica pacientei cum se iau anticoncepţionalele. Majoritatea anticoncepţionalelor sunt ambalate în blistere de câte 21 de pastile, necesarul de pilule pentru o singură lună. Blisterele sunt notate exact, astfel încât administrarea acestora să se facă uşor şi să se evite omiterea vreunei pastile. Există şi anticoncepţionale ambalate în blistere cu câte 28 de pastile, ultimele 7 pastile fiind neutre, fără conţinut hormonal, destinaţia lor fiind doar aceea de a nu se pierde automatismul de a lua pastila zilnic.

Pentru ca pilulele  să-şi facă efectul, trebuie ţinut cont de modul cum se iau anticoncepţionalele. Administrarea anticoncepţionalelor se începe în prima zi a ciclului menstrual. Pastila se va lua zilnic, la aceeaşi oră, efectul acesteia activându-se în 4, 5 ore.

Omiterea unei singure pastile poate conduce la anularea efectului acestora. În acest caz se recomandă folosirea prezervativului, pentru mai multă siguranţă. Se reia administrarea de anticoncepţionale de a doua zi. Dacă s-a uitat administrarea de contraceptive mai mult de două zile, atunci se ia legătura cu medicul, care va găsi metoda de restabilire a tratamentului, astfel încât să nu intervină cu un flux foarte mare de hormoni restanţi, într-o singură doză.

Este recomandat ca pe perioada acestor pauze şi omiteri să se folosescă o altă metodă de contracepţie, din motive de siguranţă.

Odată ce medicul a adus toate lămuririle legate de cum se iau anticoncepţionalele, trebuie ştiut că sunt o serie de alte aspecte care pot influenţa efectele anticoncepţionalelor.

Pentru siguranţa bunei funcţionări a acestui tip de contracepţie, pilulele necesită a fi păstrate într-un mediu uscat, la o temperatură situată între 15 şi 30 de grade Celsius. În alte condiţii, acestea se pot dezactiva, iar protecţia nu se va mai produce.

Dacă femeia în cauză traversează o perioadă cu probleme ale sistemului digestiv şi se confruntă cu vărsături şi scaune dese, atunci există riscul ca organismul să nu fi avut timp să asimileze hormonii destinaţi stopării funcţiilor de reproducere. Se recomandă administrarea unei alte pastile, dacă voma s-a produs la mai puţin de două ore de la administrarea pilulei.

Consumul de ceai de sunătoare şi de suc de grapefruit, pare a avea efecte asupra cantităţii de hormoni administrate prin intermediul anticoncepţionalelor, diminuându-le efectele.

Odată înţeles cum se iau anticoncepţionalele,  trebuie ştiut că acestea au şi efecte adverse. Agresiunea cu care contraceptivele acţionează asupra organismului unei femei, este cu atât mai mică şi mai uşor de suportat cu cât aceste pastile sunt cele potrivite fiecăreia. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care alegerea anticoncepţionalelor nu se face la întâmplare, ci doar pe baza unor analize şi teste.

Printre efectele negative care pot surveni se pot enumera: stări de greaţă şi  vomă, disconfort la nivelul sistemului digestiv, uşoare dureri de cap,  tensiune şi durere la nivelul sânilor, probleme cutanate, manifestate prin eritem şi urticarie. Tot în cadrul efectelor adverse se încadrează retenţia de lichide, răspunzătoare de micile oscilaţii de greutate ce pot surveni în urma administrării de anticoncepţionale şi mici probleme oculare pentru cele care folosesc lentile de contact. O altă problemă cu care se poate confrunta o femeie care ia anticoncepţionale este tensiunea oscilantă.

Pentru a se evita pe cât posibil desfăşurarea acestor neplăceri şi pentru a stopa apariţia altor complicaţii, atunci trebuie ştiut că nu este suficient a se înţelege doar cum se iau anticoncepţionalele, ci este necesară o anumită conduită la nivelul câtorva aspecte din viaţa de zi cu zi.

O femeie care ia anticoncepţionale trebuie să ştie că nu este indicat să consume alimente grase, de oarece astfel se poate favoriza creşterea trigliceridelor şi apariţia problemelor întregului sistem cardiovascular. De asemenea, fumatul este interzis pe parcursul administrării de contraceptive, tot din acelaşi motiv, cel de a preveni apariţia problemelor cardiace şi de a elimina riscul producerii unui accident vascular.

Trebuie ştiut că există multe medicamente care pot interfera cu hormonii din anticoncepţionale, pot anula efectele de contracepţie şi pot genera dezechilibre. Printre acestea se enumeră unele antibiotice şi antidepresivele, motiv pentru care orice alt tratament ce ar trebui început pe timpul administrării de anticoncepţionale va fi adus la cunoştinţă medicului.

Modul cum se iau anticoncepţionalele este relativ simplu şi uşor de adoptat, însă trebuie ţinut cont a nu se omite nicio pastilă, a se informa medicul în legătură cu orice efect secundar apare şi cu orice alt tratament ar trebui administrat. Astfel se evită apariţia problemelor de sănătate, a complicaţiilor şi se asigură realizarea contracepţiei, motivul principal al administrării de anticoncepţionale.

Pentru cele care doresc să stopeze administrarea de anticoncepţionale în dorinţa de a avea un copil, trebuie ştiut că organismul uman are nevoie de timp pentru a se reechilibra şi a funcţiona aşa cum a fost programat. Înainte de a rămâne însărcinate, daţi un răgaz organismului de minim trei luni  în care să se refacă, pentru a putea susţine o sarcină şi pentru a vă ajuta să daţi  naştere unui copil sănătos.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *